Felelőtlen kiberrománc könnyített meg több millióval egy Szolnok megyei férfit

Megosztás

Úgy tűnik, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen veszélyforrások leselkednek ránk az internetes világban. Most egy rendkívül multikulti románc okozta egy Szolnok megyei férfi „vesztét”, aki, egy magát szír katonának kiadó nő áldozatául esett, összesen hétmillió forintot zsebelt ki tőle.

A 64 éves férfi idén májusban ismerkedett meg az illetővel, de csak most tett feljelentést a Szolnoki Rendőrkapitányságon.

A csalás lényegében abból állt, hogy sorozatos levélváltásokat követően a bűncselekmény elkövetője megkérte a férfit, hogy 850 000 dollárját helyezze biztonságba Magyarországon, amit ő csomagként ad fel. A férfi a postázás költségeit elutalta, a csomagra viszont várhatott. Több, mint hétmillió forinttal rövidítette meg az áldozatot.

Ez az átverési típus egyáltalán nem ritka az interneten, ezért kell kiemelt figyelemmel és körültekintéssel megválogatni, hogy kiben bízunk és kivel osztjuk meg adatainkat. Az ilyen fajtájú csalások az internetes társkereső oldalakon, közösségi média platformokon, vagy akár online játékokban is előfordulhatnak. Az átverők gyakran hosszú időn keresztül játszanak azzal, hogy szerelmesek és elkötelezettek a másik fél iránt, miközben valójában csak pénzt vagy más értékeket próbálnak megszerezni.

A folyamat általában hamis, online profilokkal kezdődik, az elkövetők hosszú távú kapcsolatot építenek az áldozattal. Elmélyítik az érzelmi köteléket, majd váratlan nehézségek, vészhelyzetek adódnak, esetleg jogi probléma merül fel, aminek megoldásához azonnali pénzre van szükség. A hiszékeny szerelmes nemcsak anyagi, de komoly érzelmi sérüléseket is szenvedhet ezáltal.

Nagyon fontos: minden alkalommal, amikor ismerkedünk az interneten, legyünk elővigyázatosak, ne adjunk meg érzékeny, személyes adatokat.

Kép: Vecteezy

Kapcsolódó cikkek